Folia cu bule - Scurt Istoric

Folia cu bule - Scurt Istoric

Folia cu bule. Origini și scurt istoric

Folia cu bule este unul dintre cele mai populare produse pe care le folosim in viața de zi cu zi, domestic și comercial, popularitate la același nivel de comparație cu cea a benzii adezive de tip scotch sau cu a plicurilor poștale de diferite tipuri și dimensiuni.

Folia cu bule ne permite ambalarea produselor în condiții de siguranță și protecție, ușurându-ne munca din acest punct de vedere și facilitându-ne procesele logistice ce impun depozitarea sau expediția de bunuri.

Când și de ce a apărut folia cu bule?

Ei bine, dacă e să începem cu răspunsul la cea de-a doua întrebare. Motivele pentru care a apărut folia cu bule nu sunt noi, ba chiar am putea recunoaște faptul că nevoia în sine, este una cu care omul s-a confruntat încă din cele mai vechi timpuri.

Discutăm evident despre nevoia de a beneficia de un sistem de împachetare eficient, unul care să ne permită ambalarea, depozitarea și expediția de mărfuri în condiții de siguranță, în orice colț al țării, al continentului sau al lumii.

A fost nevoie de mii de ani pentru a ne îndeplini cu adevărat această nevoie, o așteptare însă care a avut un final fericit și care s-a încheiat odată cu apariția materialelor plastice. Durabilitatea și elasticitatea acestora a constituit primul pas către o industrie a transporturilor cu adevărat eficientă. Nevoia de siguranță însă a fost rezolvată odată cu apariția foliei cu bule, la mijlocul secolului XX.

Aceasta a fost inventată în anul 1957 de către doi ingineri,  Alfred Fielding și Marc Chavannes în Hawthorne, New Jersey, Statele Unite ale Americii. Aceștia au sigilat împreună două perdele de duș, creând astfel un nu tip de folie cu bule de aer pe care au încercat sa o comercializeze inițial a un nou model de tapet pentru perete. Produsul nu s-a dovedit vandabil, cei doi eșuând și atunci când au încercat să își vândă noua descoperire ca acoperiș pentru solarii și sere ecologice. Câțiva ani mai târziu însă, sub numele de „Bubble Wrap”, folia cu bule avea să intre în producția de serie a companiei Sealed Air Corporation, companie care i-a găsit în final destinația comercială pe care o cunoaștem și în ziua de azi, și anume ca material ideal pentru sigilarea și protecția mărfurilor fragile pe durata transportului.

Primul client al Sealed Air Corporation a fost chiar IBM, celebrul producător de tehnologie înaltă, companie care a folosit folia cu bule pentru împachetarea computerelor de tip IBM 1401, pe durata transportului.